Waar ligt de drempel bij bezorging tot over de drempel? ‘Ik was 200 euro kwijt voor een bank van 100 euro’

Drempellevering

Een bankstel, een bureau of een gloednieuwe wasmachine. Dit soort producten zijn lastig te leveren, zeker wanneer je op een hoge verdieping woont. Veel bedrijven werken met levering tot over de drempel, maar waar ligt die drempel? 

Wat is drempellevering?

De naam verklapt het al: drempellevering is levering van een product tot aan (of over) de drempel van je voordeur. Bij een woning op de begane grond spreekt dat voor zich, als je hoger woont kunnen er vervelende situaties ontstaan. 

‘200 euro kwijt voor een bank van 100 euro’

Bettie uit Tiel wilde anderhalf jaar geleden haar appartement opknappen, maar liep vervolgens tegen de leveringsregels van bedrijven aan. “Ik ben alleenstaand en woon in een appartement op de tweede verdieping”, vertelt ze. In het pand zit geen lift, waardoor de bezorgers niet tot haar voordeur leverden. “Alle meubel- en witgoedwinkels brachten het maar tot beneden, en ik heb geen groot sociaal netwerk”, benadrukt Bettie, die hierdoor dus niet met behulp van een aantal spierballen de meubels naar boven kon krijgen.

Als alternatief moest er een verhuisbedrijf worden ingehuurd. “Ik kocht een leuk bankstelletje voor honderd euro, maar daar was ik uiteindelijk tweehonderd euro aan kwijt”. Het is een probleem waar ze veel tegenaan loopt bij meubel- en witgoedbedrijven. Een bank, een bed en andere spullen werden niet geleverd aan de voordeur.

Niet bij alle bedrijven ging het mis. “Ik had bij IKEA een nieuwe vloer gekocht, en die jongens brachten het gewoon naar boven. Al waren ze wel aan het zweten als een otter.”

Voorwaarden winkels 

De verschillende voorwaarden kunnen dus voor verwarring zorgen, zeker als je afhankelijk bent van levering tot aan je voordeur. Maar wat houden die voorwaarden in bij meubel- en witgoedbedrijven? Als we een aantal bedrijven met elkaar vergelijken zien we veel overeenkomsten, maar ook verschillen tot aan welke verdieping er geleverd wordt: goed opletten dus.

  • Coolblue: Als je bij Coolblue witgoed en keukenapparatuur besteld, bezorgen ze (waar geen lift is) tot aan de vierde verdieping.
  • Woonexpres: Bij levering op de vierde etage of hoger is een verhuislift verplicht (249 euro) indien er geen lift aanwezig is.
  • Ikea: Ook Ikea levert tot en met de vierde verdieping wanneer er geen lift is. 
  • MediaMarkt: Bezorgt tot en met de vierde verdieping wanneer er geen lift aanwezig is.
  • Leenbakker: Ook de Leenbakker geeft aan tot met de 4e etage te leveren zonder lift, in verband met de arbo-wetgeving.

Consumentenbond

De Consumentenbond laat in een reactie weten dat mensen vooral gezond verstand moeten gebruiken als het aankomt op drempellevering. “Er wordt geleverd tot aan de drempel, je moet vervolgens zelf zorgen voor hoe je dat oppakt. Als je hoger woont moet je zorgen dat het past, en daarbij je gezonde verstand gebruiken. En zorgen dat je mensen hebt die je kunnen sjouwen”, laat de bond weten.

Meer over